



Istoricul Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din New Jersey
ISTORICUL PAROHIEI “IZVORUL TÄ‚MÄ‚DUIRII“ DIN NEW JERSEY
La scurtă distanță de New York City, pe drumul către Delaware Water Gap, poarta de intrare spre munÈ›ii Pocono ÅŸi Pennsylvania, unde râul Delaware ÅŸi-a făcut drum săpând râpe adânci în creasta de munte, într-o regiune cu dealuri înverzite ÅŸi păduri dese străbătute de pârâuri vesele, se află Long Valley, un orășel liniÈ™tit în Morris County, New Jersey, netulburat de agitaÈ›ia aglomerărilor urbane. Desemnat iniÈ›ial ca district german, Long Valley are rădăcini istorice vechi, cu clădiri datate din timpul războiului civil, într-o varietate de stiluri arhitecturale vernaculare ce reflectă diversitatea etnică multiculturală din New Jersey. Long Valley este ÅŸi casa inimoasei comunități româno-americane a bisericii “Izvorul Tămăduirii“, prima misiune ortodoxă română din New Jersey, care a înălÈ›at în ultimii ani, cu multă muncă È™i jertfă, o biserică de lemn în stil maramureÈ™ean. FrumuseÈ›ea acestui lăcaÈ™ de închinare, prin originalitatea stilului, prin eleganÈ›a È™i soliditatea formei, prin pitoresc, prin lucrătura minuÈ›ioasă a sculpturilor în lemn, cu acoperiÈ™ul ingenios lucrat È™i iconografia specifică bizantină uimeÈ™te pe toÈ›i cei care se opresc È™i îi trec pragul. Biserica, cu turla semeață spre cer, care adăposteÈ™te clopotul unirii cu inscripÅ£ia „Noi, fiii naÈ›iunii române de pretutindeni, suntem de aceeaÈ™i obârÈ™ie, de aceeaÈ™i fire, cu o singură È™i unitară limbă È™i cultură”, este acum cea mai înaltă construcÈ›ie din Long Valley.

Ideea de a întemeia o biserică ortodoxă în nordul ÅŸi centrul statului New Jersey a început să prindă contur în primăvara anului 2011, după Sfintele Sărbători ale PaÅŸtelui, când după câteva întâlniri, un grup de români cu suflet mare, deschizători de drumuri pe pământ american, au înaintat ÎnaltpreasfinÈ›iei Sale Arhiepiscopul Nicolae, cererea de înfiinÅ£are a unei biserici în statul New Jersey.​
Cu binecuvântarea IPS Sale, la data de 28 mai 2011, s-a convocat prima adunare a românilor din New Jersey la biserica greacă “Sfântul Andrei“ din Randolph, NJ, prezidată de Părintele Daniel Adrian Ene, de la parohia Sfânta Treime din Rochester, secretarul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi ÅŸi delegatul lui IPS Nicolae. Un număr de mai bine de 20 de familii de români au fost prezente la aceasta primă slujbă ÅŸi adunare, când s-a ales un comitet ad-hoc, însărcinat cu mandatul de a începe demersurile de încorporare oficială a noii biserici în rândul parohiilor Arhiepiscopiei. Dintre membrii consiliului ad-hoc amintim pe: doamnele Lidia Arabagian, Georgeta Stănescu ÅŸi Mariana Vlădescu ÅŸi pe domnii Traian Parr ÅŸi Ion Daniel Ursache.
Comitetul ad-hoc a redactat petiÅ£ia de înfiinÅ£are a noii misiuni ortodoxe române ÅŸi a colectat, în acest sens, peste 40 de semnături de la românii din New Jersey. În cadrul sedinÅ£ei din 15 iulie 2011, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei a aprobat cererea de înfiinÅ£are a misiunii. Actul de înfiinÅ£are a fost primit de misiune pe 28 iulie 2011, după care, pe 23 august 2011 misiunea a fost înregistrată ca societate non-profit în statul New Jersey, având ca membri fondatori pe: dna Georgeta Stănescu, dl Ion Daniel Ursache, dl Victor Arabagian, dl Adrian NiÅ£u-Solomon ÅŸi dna Iuliana Pirtea. Ca hram al misiunii a fost aleasă sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Două zile mai târziu, pe data de 25 august 2011, comunitatea română, abia închegată, a organizat un picnic la un club, pe marginea unui lac de agrement din localitatea Randolph, NJ, pentru a sărbători această înregistrare oficială.​
Următoarele preocupări ale comitetului ad-hoc s-au axat pe identificarea ÅŸi asigurarea unui lăcaÅŸ pentru desfăşurarea slujbelor ÅŸi a altor activităţi ale comunității, precum ÅŸi de a găsi un preot român ortodox care să slujească. În perioada de început a slujit Părintele VincenÅ£iu Temirov de la Mănăstirea Ortodoxă Română “Sfântul Dumitrie cel Nou“ din Middletown, New York. Prima slujbă s-a Å£inut pe data de 2 octombrie 2011, la Biserica Ortodoxă Macedoneană “Sfântul Gheorghe“ din Randolph, NJ. La începutul anului 2012, Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi a numit ca preot administrator pe Părintele Dumitru Rusu din Chicago. După îndelungi căutări, preÅŸedintele comitetului ad-hoc, dl Ion Daniel Ursache a găsit o variantă mai bună pentru desfăşurarea slujbelor, respectiv la biserica ucraineană ortodoxă “SfinÅ£ii Petru ÅŸi Pavel“ din Rockaway, NJ (Episcopia Carpato-Rusă din America), unde au fost găzduite ulterior slujbele de duminică, pentru mulÅ£i ani.​
În anul 2012, hramul misiunii a avut ca oaspete pe PS Ioan Casian de Vicina, care a binecuvântat biserica ÅŸi tânăra comunitate. După alte câteva luni, în vara anului 2012, prin decizia IPS Nicolae, administraÅ£ia misiunii este preluată de către părintele Daniel Ene. La adunarea generală din 25 septembrie 2012 s-a confirmat un consiliu ad-hoc, urmând ca la adunarea generală din 2 februarie 2013, conform prevederilor Statului de funcÅ£ionare al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, să fie ales primul consiliu parohial, din care au făcut parte dl Ciprian Niculae, dl Cornel BălaÅŸa, dna Iuliana Pirtea, dna Manuela Drăgan, dl Adrian Tămăşan, dl Deszo BodiÅŸ, dna Liliana Wilson, dl Emil MiclăuÅŸ, dna Lilioara Helgiu, dna Florentina Roman ÅŸi dl Dan Voic. Tot atunci, s-a discutat ÅŸi aprobat, în unanimitate, ca părintele IonuÈ› Georgian Voicu, originar din localitatea PăcureÅ£i, judeÈ›ul Prahova, România, să devină preotul paroh al Misiunii “Izvorul Tămăduirii“. Cererea de numire a Părintelui IonuÅ£ a fost trimisă lui IPS Nicolae, fiind aprobată în ÅŸedinÅ£a Consiliului Eparhial din 5 aprilie 2013, după care au început demersurile oficiale de emigrare ale acestuia. Preotul IonuÅ£ Georgian Voicu a sosit în New Jersey la data de 14 februarie 2014.
Un alt moment important din istoria parohiei a fost ziua de 6 aprilie 2014, când s-a primit prima vizită pastorală a IPS Arhiepiscopul Nicolae. A fost o sărbătoare deosebită, când IPS a instalat pe noul Preot Paroh, IonuÅ£ Georgian Voicu ÅŸi s-a întâlnit cu membrii Consiliului Parohial să discute planurile misiunii, inclusiv găsirea unui lăcaÅŸ permanent.
În anul 2016, s-a reuÅŸit achiziÈ›ionarea propriei noastre biserici din Long Valley, New Jersey. Dl Adrian NiÅ£u-Solomon a identificat proprietatea situată în Long Valley, 132 Califon Rd, care consta dintr-o biserică episcopală pe un lot mare de teren, foarte potrivită parohiei noastre. Pe 27 mai 2016, s-au semnat actele de cumpărare ale actualului lăcaÅŸ de închinare. Cuvinte alese de mulÅ£umire se cuvin tuturor celor care au contribuit nu numai financiar, cu fonduri pentru cumpărarea proprietăţii, dar ÅŸi prin muncă la împlinirea acestui vis. Această bucurie a fost împărtăşită ÅŸi de membrii Consiliului Eparhial care, în ÅŸedinÅ£a din 30 iunie 2016, au aprobat schimbarea statutului nostru din Misiune în Parohie.
Râvna È™i dăruirea Părintelui IonuÅ£ cu reală vocaÈ›ie au contribuit la îmbogățirea activității pastoral-misionare a parohiei. Astfel, s-au organizat numeroase activități: o ÅŸcoală de religie duminicală pentru copii, sărbătorirea hramului Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare românească câmpenească în timpul verii, o excursie la Mănăstirea “Schimbarea la Faţă“ din Ellwood City, PA, aÅŸezământ monahal înfiinÅ£at de Principesa Ileana a României (maica Alexandra), participarea copiilor ÅŸi a tinerilor la tabăra organizată de Arhiepiscopia de la Emlenton, PA, discuÅ£ii libere cu invitaÅ£i pe teme religioase, medicale, pictură, sculptură, literatură. Pe 27 si 28 august 2016 am avut în mijlocul nostru pe IPS Nicolae ÅŸi pe doi dintre foÅŸtii slujitori ai noÅŸtri care au contribuit cu multă dăruire la ctitorirea acestei biserici, respectiv părintele Daniel Adrian Ene de la Biserica “Sf. Treime“ din Rochester NY ÅŸi secretarul Arhiepiscopiei noastre, precum ÅŸi Părintele VincenÅ£iu Temirov de la Mănăstirea “Sf. Dumitru“ din Middletown NY.
În ianuarie 2017, la propunerea Părintelui IonuÅ£, Adunarea Generală a luat iniÅ£iativa istorică de a construi în New Jersey o biserică de lemn în stil maramureÅŸean, dedicată aniversării a 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, care să ne reprezinte ÅŸi să stea mărturie a identităţii noastre româneÅŸti pe meleaguri americane, o icoană a sufletului creÈ™tin ortodox, o speranță pentru un viitor binecuvântat.
Un an mai târziu, la Adunarea Generală din 2018, consiliul parohial împreună cu un grup de voluntari È™i cu sprijinul întregii comunități au demarat proiectul. S-a ales apoi un comitet responsabil cu promovarea proiectului în comunităţile de români din New Jersey ÅŸi din statele învecinate, ÅŸi cu strîngerea de fonduri pentru susÅ£inerea lucrărilor de construcÅ£ie. Din acest comitet au făcut parte doamnele Daniela Weinberger, Delia Cotigă, Iuliana Pirtea ÅŸi Liliana Crăciun ÅŸi domnii Radu Crăciun ÅŸi Dezso BodiÅŸ. Comitetul de marketing a creat un website al proiectului ÅŸi l-a promovat pe reÅ£elele de socializare.
Slujba sfinÈ›irii pietrei de temelie pentru biserica de lemn în stil maramureÅŸean a fost oficiată în 15 aprilie 2018, Duminica a 2-a după PaÅŸti a Sfântului Apostol Toma, de IPS Părintele Nicolae, împreună cu Preotul Protopop Daniel Adrian Ene, Preacuviosul Protosinghel VincenÅ£iu Temirov, Preotul Marius Lazăr, Preotul Mircea Airinei È™i Preotul Paroh IonuÈ› Voicu.
Având în vedere apariÈ›ia unor dificultăți, ca de exemplu : înălÅ£imea turlei bisericii (105 ft) care depăşeÅŸte înălÅ£imea medie admisă în zonă, după un an întreg de diligenÈ›e depuse, s-a obÈ›inut permisul de construcÅ£ie pe 8 noiembrie 2019, ziua SfinÅ£ilor Arhangheli Mihail si Gavriil, motiv pentru care această dată a fost aleasă să fie al doilea hram al bisericii. Un aport semnificativ la obÈ›inerea aprobărilor ÅŸi a autorizaÈ›iei de construcÈ›ie de la autoritățile locale le-au avut dl avocat Radu Marcel Pirtea ÅŸi dl ing. Emanuel Vasilescu. Pe 19 ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a ÅŸantierului de construcÅ£ie.
​ Dintre ostenitorii care s-au evidenÅ£iat pe tot parcursul proiectului amintim pe: dna Cristina Maria NiÅ£ulescu, preÅŸedinta consiliului parohial, dl Bogdan Krintea, dl Traian Cucu, dl Adrian Tămăşan, dra Nicoleta Emilia Bârliga, dna Mariana Pîslaru, dna Gabriela Czimbor, dna Gheorghina ComÅŸulea, dna Roxana Andreia Stere, dl Alexandru Doni, dl Leonard Milea, dl Radu Marcel Pirtea, dna Delia Lazăr, dl Mihai Lazăr, dna Alina Casian, dna Cecilia Plugariu ÅŸi dl Radu Crăciun. Lor li s-au adăugat mulÅ£i alÅ£i membri ai comunităţii. Comitetul doamnelor, condus cu responsabilitate È™i devotament de dna Gheorghina ComÅŸulea ÅŸi dna Roxana Andreia Stere, cu ajutorul dnei Iuliana Pirtea, a organizat nenumărate evenimente: picnicuri de vară, sărbătoarea recoltei, mese la Florii ÅŸi la hram, revelioane, care au È›inut comunitatea unită-mănunchi, reamintindu-ne mereu că suntem mai puternici împreună.
Proiectul bisericii de lemn este un hibrid româno-american, întemeiat pe planuri arhitecturale autentic româneÅŸti transformate în realitate de firme americane locale de construcÅ£ie coordonate de Parintele IonuÅ£ Voicu, un preot cu har ÅŸi un constructor talentat. Părintele IonuÅ£ a fost ajutat, îndeaproape, de dl Radu Crăciun, care s-a implicat în comanda materialelor de construcÅ£ie de cea mai bună calitate, protecÅ£ia lemnului ÅŸi a acoperiÅŸului de ÅŸindrilă, selecÅ£ia firmelor de specialitate pentru diferite lucrări, negocierea costurilor ÅŸi încheierea contractelor, precum ÅŸi plata la timp a serviciilor prestate, împreună cu dl Adrian Tămăşan. Astfel, desenele arhitecturale ale bisericii au fost făcute de dl arhitect Gary Segal, iar calculele ÅŸi desenele de structură ale bisericii de către dl ing. Guy Lagomarsino. Amenajarea terenului a fost executată de R&R Construction din Chester, NJ. ConstrucÅ£ia fundaÅ£iei s-a efectuat cu Prestige Construction din Chester, iar structura metalică de rezistenţă pentru pereÅ£i, cupolă ÅŸi turlă cu Atlas LLC. Structura de lemn a fost comandată la Appalachian Logs Structure, West Virginia. Următorii membri ai comunităţii: dl Răzvan MureÅŸan, dl Ovidiu Fleser ÅŸi dl Gelu Pîslaru ÅŸi-au oferit serviciile gratuit pentru instalaÅ£iile sanitare ÅŸi electrice, finisaje ÅŸi elemente fixe de decor. Catapeteasma, crucile, clopotul unirii, picturile ÅŸi mobilierul din interiorul noii biserici, precum ÅŸi ÅŸindrila acoperiÅŸului au fost făcute în România, de către talentaÈ›ii sculptori în lemn din renumitul sat maramureÅŸean al mănăstirii Bârsana.
Biserica de lemn comemorează 100 de ani de la crearea statului modern român. Astfel, anii acestei sărbători (1918-2018) au fost încrustaÅ£i pentru posteritate pe clopotul bisericii turnat ÅŸi adus din MaramureÅŸ (un adevărat miracol), iar colaborarea ÅŸi unitatea cu care s-a lucrat la acest proiect este, de asemenea, o minune. În ciuda obstacolelor nenumărate suntem cu toÅ£ii împreună, aceiaÅŸi care am pornit pe acest drum acum mulÅ£i ani, uniÅ£i în jurul părintelui nostru spiritual, Preotul Paroh IonuÅ£ Voicu, care păstoreÅŸte cu multă dăruire comunitatea, împărtășeste cu evlavie învățătura Domnului ÅŸi ne slujeÅŸte prin exemplu. Comunitatea noastră este un model de unitate ÅŸi de bună înÅ£elegere, de dragoste de aproapele său, fără trufie, unde împreună facem ceea nu ar putea face nici unul dintre noi singur. Eforturile ÅŸi sacrificiile, precum È™i entuziasmul membrilor comunităţii de a finaliza acest proiect au fost extraordinare, construcÅ£ia bisericii de lemn nefiind nicidecum uÅŸoară. Dar suferinÅ£ele au fost daruri de la Dumnezeu, căci ne-au făcut să nu ne speriem, ne-au îndârjit ÅŸi sporit credinÅ£a. Dacă vrei ÅŸi începi ceva, te ajută harul lui Dumnezeu, fără de care nu există mântuire. Împreună ne-am îmbărbătat, am înaintat când credeam că ne vom opri ÅŸi am construit un lăcaÅŸ duhovnicesc care ne aÅŸteaptă să îi trecem pragul spre a ne regăsi liniÅŸtea ÅŸi a ne împărtăşi cu Sfintele Taine. În această “călătorie“ am înfruntat cu încredere È™i curaj frica ÅŸi, uneori, chiar cu naivitate am învins obstacole ÅŸi provocări, dar nu am renunÅ£at ÅŸi am mers mai departe. Am învăţat, mai ales, să ne respectăm munca. Nimeni nu este mai presus de celălalt, am onorat ÅŸi apreciat realizările ÅŸi contribuÅ£iile tuturor, fără deosebire. Desigur că am ÅŸi greÅŸit, dar prin asta am câÅŸtigat înÅ£elepciune, am învăţat care ne sunt valorile ÅŸi să trăim după acestea ÅŸi nu ne-am rătăcit. Ne-am îndemnat unul pe celălalt către credinţă ÅŸi adevăr ÅŸi le-am slujit cu sinceritate.
Întemeierea parohiei “Izvorul Tămăduirii“ ÅŸi construcÅ£ia bisericii de lemn în stil maramureÅŸean au fost posibile prin dragostea ÅŸi osteneala credincioÈ™ilor comunităţii ÅŸi nu numai, care prin munca lor voluntară È™i donaÈ›iile generoase È™i-au dorit să dăruiască Bunului Dumnezeu acest sfânt lăcaÈ™. Numele fondatorilor, ctitorilor, susÈ›inătorilor ÅŸi închinătorilor acestui sfânt lăcaÈ™ se află înscrise pe pomelnicul aÅŸezat la piciorul sfintei mese, alături de moaÈ™tele SfinÅ£ilor Martiri Epictet ÅŸi Astion din Dobrogea.
SfinÈ›irea Bisericii Ortodoxe Române “Izvorul Tămăduirii“, cu hramurile Izvorul Tămăduirii ÅŸi Arhanghelii Mihail ÅŸi Gavriil, a avut loc pe data de 1 mai 2022, în prezenÈ›a IPS Mitropolit Nicolae, a PS Iustin, Episcopul MaramureÅŸului ÅŸi Sătmarului, PS Ioan Casian Episcopul Ortodox Român al Canadei, alături de un sobor de preoÅ£i ÅŸi diaconi din cadrul mai multor jurisdicÅ£ii ortodoxe din Statele Unite ale Americii, Canada ÅŸi România È™i a credincioÅŸilor ortodocÈ™i din această zonă. Evenimentul sfinÈ›irii a început cu Sf. Liturghie în ziua hramului parohiei, Izvorul Tămăduirii, vineri 29 aprilie, oficiat de IPS Nicolae în biserica veche a parohiei ÅŸi a continuat sâmbătă 30 aprilie, cu slujba Vecerniei oficiată de PS Părinte Iustin, Episcopul MaramureÈ™ului È™i Sătmarului, în prezenÈ›a ÎPS Părinte Mitropolit Nicolae. Din soborul părinÈ›ilor slujitori au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier social-filantropic È™i misionar È™i eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Gabriel Gorgan, slujitor la Parohia „SfinÈ›ii ÎmpăraÈ›i Constantin È™i Elena” din Satu Mare, Pr. Constantin Magdalena de la Suceava, slujitor pentru 2 luni la parohia “Sf. Treime“ din Philadelphia, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale ÅŸi Diacon Adrian Oistric. La final, PreasfinÈ›ia Sa a adresat credincioÈ™ilor prezenÈ›i un frumos cuvânt de învățătură, făcând referire la planul lui Dumnezeu care se descoperă în construirea unei biserici noi È™i la jertfa martirilor ale căror sfinte moaÈ™te sunt aÈ™ezate la piciorul sfintei mese, respectiv moaÈ™tele SfinÈ›ilor Martiri Epictet È™i Astion din Dobrogea. A doua zi, duminică 1 mai, peste 900 de credincioÈ™i din parohiile Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi de pe coasta de Est a SUA s-au adunat pentru marele eveniment al sfinÈ›irii bisericii. Slujba de sfinÈ›ire a fost precedată de sfinÈ›irea apei È™i urmată de Sfânta Liturghie. Celor trei ierarhi le-au fost alături, în slujire, membrii delegaÈ›iei Episcopiei MaramureÈ™ului È™i Sătmarului amintiÈ›i, Pr. Nicholas Apostola, Vicarul administrativ al Mitropoliei, Pr. Chad Hartfield, PreÈ™edintele Facultății de Teologie Ortodoxă “Sf. Vladimir“ din New York, Părintele Daniel Ene, Protopop de New York, Noua Anglie È™i Estul SUA, Protos. Ieremia Berbec, stareÈ›ul Mănăstirii Middletown din statul New York, Protos. VincenÈ›iu Temirov, director de formare duhovnicească la aceeaÈ™i Facultate din New York, alÈ›i preoÈ›i È™i diaconi din parohiile Mitropoliei de pe coasta de Est a SUA. La eveniment au participat si dl. Dan-Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii È™i dl. Radu AncuÈ›a, Gerant interimar al Consulatului României la New York.
Părintele Mitropolit a dăruit parohiei o icoană cu Izvorul Tămăduirii È™i o cruce de binecuvântare. În numele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Nicolae i-a conferit Părintelui Paroh IonuÈ› Voicu Crucea Patriarhală pentru clerici, care reprezintă cea mai înaltă distincÈ›ie a Patriarhiei Române. Totodată, ÎnaltpreasfinÈ›ia Sa a oferit Crucea Mitropolitană Americană pentru mireni doamnelor Daniela Weinberger, Delia Cotigă È™i Cristina Maria NiÈ›ulescu, preÈ™edinta Consiliului parohial. La rândul său, PS Părinte Iustin i-a oferit Părintelui IonuÈ› Voicu cea mai înaltă distincÈ›ie a Episcopiei Ortodoxe Române a MaramureÈ™ului È™i Sătmarului, Crucea Voievodală MaramureÈ™eană. Ierarhul MaramureÈ™ului a mai conferit două distincÈ›ii: Dr. Radu Crăciun a primit Ordinul Sfântul Iosif Mărturisitorul, iar dl Bogdan Krintea a primit Ordinul Justinian Arhiepiscopul.
Loc al întâlnirii omului cu Dumnezeu È™i spaÈ›iu al comuniunii dintre oameni, Biserica “Izvorul Tămăduirii“ din Long Valley, New Jersey, ne împărtășeÈ™te harul jertfei de pe Cruce a Mântuitorului Hristos È™i ne aminteÈ™te de jertfelnicia tuturor celor care având credinÈ›a vie au contribuit, fiecare după putere, la construirea ei. Astfel, această biserică s-a zidit, mai ales, prin dragostea È™i osteneala credincioÈ™ilor, ale caror nume vor rămâne veÈ™nic legate de acest sfânt lăcaÈ™, aÈ™a cum la sfârÈ™itul slujbei de sfinÈ›ire a unei noi biserici ortodoxe se cântă: „Această Casă, Tatăl a zidit-o, această Casă, Fiul a întărit-o, această Casă, Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o, a sfinÈ›it-o È™i a sfinÈ›it sufletele noastre.” AÈ™adar, o biserică este zidită de Sfânta Treime, dar folosind mâinile È™i darurile credincioÈ™ilor harnici È™i darnici, evlavioÈ™i È™i generoÈ™i. Astfel, dintre toate construcÈ›iile din lume, biserica, construită de oameni având credință, iubire È™i speranță, primeÈ™te cea mai mare valoare, pentru că biserica sfinÈ›ită este „casa lui Dumnezeu È™i poartă a cerului” (Facere 28, 17).
Din ianuarie 2024, Părintelui Roman Galben i s‑a încredinÈ›at slujirea È™i călăuzirea parohiei “Izvorul Tămăduirii“ din Long Valley, New Jersey, părinte care, cu multă grijă, experiență duhovnicească, dragoste de oameni ÅŸi de Dumnezeu continuă cu smerenie ÅŸi credinţă lucrarea pastoral‑misionară È™i administrativ-gospodărească începută de Părintele IonuÅ£.
Să nu căutăm slavă lumii, ci slavă lui Dumnezeu!